Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storsatsning på Sjumilaskolan

"Eleverna har möjlighet att stanna kvar efter skoltid"
2:07 min
Barn i en bassäng.
Eleverna på Sjumilaskolan får lära sig simma. Foto: Lo Birgersson, Visuell Kmmunikation, Göteborg Stad

Under det senaste läsåret har Sjumilaskolan tagit krafttag för att eleverna ska gå ut med godkända betyg i nian. "Vi har nu en skola där det råder ordning och reda," säger rektor Hamid Zafar.

Sjumilaskolan har haft stora problem med lärare som slutar, obehöriga vikarier, rektorer som avlöst varandra och elever som hamnat i kläm.  

Till exempel var andelen godkända avgångselever för fem år sedan bara dryg 20 procent. Skolinspektionen hotade i början av förra året om miljonvite sedan man hittat allvarliga brister i verksamheten. Eleverna fick inte det stöd dom behövde. Bråk och kränkande behandling har varit vardagsmat. 

Det är bakgrunden till det stora förändringsarbete som gjorts. I augusti förra året sjösatte ledningen på Sjumilaskolan den nya handlingsplanen och sedan dess har man arbetat fokuserat och målinriktat. Målet är att elever på Sjumilaskolan ska gå ut 9:an med godkända betyg.

– Vi har skapat en skola där det råder ordning och reda, där eleverna känner sig trygga och vet vad som förväntas av dem. En vanlig skola helt enkelt, säger Hamid Zafar, rektor åk 7-9 på Sjumilaskolan.

Även om principen är att skapa en vanlig skola finns det dock utmaningar.

– Sjumilaskolan har elever från världens alla hörn med allt vad det innebär. De har alla olika språkliga förutsättningar för att ta till sig undervisningen. Så vi såg att vi behövde göra mer för att kunna nå målet om en jämlik skola, säger Hamid Zafar.

Resultatet blev att erbjuda eleverna aktiviteter och läxhjälp efter skolan. En frivillig förlängning av skoldagen där samtliga aktiviteter som erbjuds har ett syfte, att se till att främja elevernas möjlighet att få godkända betyg. Satsningen kallas Skola i centrum och invigning blir det den 25 september. 

– Ska du få godkänt i idrott behöver du kunna simma. Så därför finns det simundervisning med i programmet. Likaså har vi många elever som bor trångt där det är svårt att gör läxor när småsyskon far runt. Genom att erbjuda läxhjälp i lugn miljö med tillgång till stöd ökar chanserna stort att eleven ska klara sig, säger Kicki Jaballah, enhetschef på Skola i centrum.

Något man tidigt såg var att föräldrar och vårdnadshavare behöver knytas närmare skolan. 

– Eleverna är barn hela dygnet. Ett förtroendefullt samarbete mellan skola och föräldrar är avgörande för att resultat kan nås, säger Farid Basill, enhetschef IFO-FH Västra Hisingen.

Skola i centrum är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen, näringsliv, civilsamhälle och andra aktörer. Under höstterminen kommer bland annat Kulturskolan, Designkanalen, Kodcentrum, Räddningsmissionens läxhjälp och Sveriges Radio att hålla i några av aktiviteterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".