Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramlade i vinterhalka - bostadsbolag vägrar ersätta hyresgäst

Publicerat torsdag 7 september 2017 kl 05.35
Poseidon: Vi kan verka fyrkantiga i det här
(3:30 min)
Ralph Kjellgren utanför bostaden i Högsbo.
Här halkade Ralph Kjellgren en vinter. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio.

Bostadsbolaget Poseidon vägrar att ersätta en av sina hyresgäster som halkade utanför bostaden och skadade benet, trots att det egna försäkringsbolagets utredning konstaterar att bolaget har ett ansvar för skadan.

– Benet slogs undan och jag fick ont i knät. Det blev en miniskskada, säger Ralph Kjellgren som bor i Högsbohöjd.

Det var i januari förra året som Ralph Kjellgren halkade utanför bostaden. På grund skadan i knät fick han ställa in en planerad utlandsresa och han fick dessutom hoppa på kryckor under våren.

Sedan dess har han försökt att få ersättning från bostadsbolaget för avbeställningen av resan och sjukvårdskostnader. En summa på totalt 2 500 kronor.

– Jag tycker att Poseidon i alla fall kan gå med på att säga att de är bristfälliga i sin snöhantering. Sedan, varför inte få ersättning för de utlägg jag har. Jag fick gå så ofta hos läkarna och på rehab att det blev högkostnadskort, säger Ralph Kjellgren.

Men Poseidon ville inte betala utan vände sig till sitt försäkringbolag som i sin tur anlitade ett konsultbolag för att avgöra ansvarsfrågan. Konsultbolagets tredje och sista utredning kom fram till att Poseidon har ett ansvar för olyckan. Bland annat eftersom det inte finns några journaler som styrker att det var sandat på platsen vid olyckstillfället.

Men bolaget vägrar fortfarande att ersätta. Poseidons VD Anders Söderman känner till ärendet och har varit i kontakt med Ralph Kjellgren men vill inte ställa upp på en intervju.

– Vi kan verka fyrkantiga i det här. Men vi tycker inte att vi har orsakat någon skada, säger Poseidons informationschef Linda Thorsson.

Men varför anlita ett konsultbolag om ni inte följer resultatet av den?

– Vår rutin är att vi lämnar alla ärenden vidare men nu när vi har en samlad bild så är vi av en annan uppfattning än utredningen.

I ett mejl från er vd Anders Söderman till Ralph Kjellgren framgår att nästa steg blir en eventuell tingsrättsförhandling. Är det så?

– Ja det kan bli så. Vi vill pröva detta och har ett ansvar för alla hyresgästers pengar och se till att utbetalningar går rätt till.

Du pratar om hyresgästernas pengar men om ni ska driva det här till tingsrätten så handlar det om betydligt mycket mer än vad ni hade kunnat ge Ralph Kjellgren?

– Ja det är en avvägning man får göra. Men vi tycker att den här frågan är viktig, säger Linda Thorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".