Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hans farfar blev skjuten av tysk ubåt

Publicerat torsdag 7 september 2017 kl 15.55
Håkan Rosell: Hålet i fartygsplåten var större än jag trodde
(0:59 min)
Museiintendent Karl Hellervik håller i genomskjuten däcksplåt. Håkan Rosell håller i bild av sin farfar Gotthilf Rosell.
1 av 4
Karl Hellervik och Håkan Rosell, med den genomskjutna däcksidan och fotografi av Gotthilf Rosell
En bit av fartygssidan med granathål stort som en tennisboll. Fotografi av Gotthilf Rosell.
2 av 4
Carl-Johan Gotthilf Rosell och fartygsplåten med granathålet. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio
Sjömanstornet och Sjöfartsmuseum i Göteborg.
3 av 4
Sjömanstornet som restes till minne av alla stupade sjöman under första världskriget. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio
Carl-Johan Gotthilfs minnesplakett på Sjömanstornet.
4 av 4
Carl-Johan Gotthilfs minnesplakett på Sjömanstornet. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

P4 Göteborgs lyssnare har lyckats lokalisera Håkan Rosell. Barnbarn till Gotthilf Rosell som dödades efter att ha blivit beskjuten av en tysk ubåt under andra världskriget.

I förra veckan berättades historien om maskinisten Carl Johan Gotthilf Rosell i P4 Göteborg.

 Det är brinnande världskrig och ångaren Götaland från Göteborg går fullastad med svensk järnmalm från Narvik till Storbritannien. Strax utanför kusten hinns hon upp av en tysk ubåt som först börjar skjuta varningsskott. Nere vid maskinrummet sitter chefen Gotthilf Rosell och för anteckningar när en granat plötsligt slår genom Götalands sida och träffar honom. Han dör efter svåra plågor tolv timmar senare.

Chiefen Rosell dör, bara 43 år gammal, ombord på malmfraktaren Götaland 1915 när en tysk ubåt beskjutit skeppet och träffat Rosell när denne förde anteckningar från maskinrummet.
Fartyget tvingas till Tyskland där rättegång väntar. Oväntat nog dömer rätten ubåtsbesättningen för skottet och Göteborgs sjömannen Rosell blir begravd under hedersbetygelser i Tyskland.

Den bit av fartygssidan där skotten gått in skärs ut av tyskarna men blir sedan norpad av en kollega till Rosell som behåller den för sig själv ända till 1967 då han lämnar in den på Sjöfartsmuseet.
Nu har vi lokaliserat Gotthilf Rosells barnbarn Håkan som kan berätta att både han och hans pappa gått i Gotthilfs fotspår och blivit maskinister på Göteborgsfartyg. Pappan var tio år när Gotthilf dog och fick sedan växa upp hos sin faster.

 Rosells barnbarn Håkan Rosell fick idag för första gången se fartygsplåten som vittnar om skottet som dödade hans farfar.

 – Jag trodde hålet skulle vara mindre än vad det var. Jag tror själv att det var varvsarbetare som skar ut plåten när fartyget skulle lagas, säger han. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".