Ljudutställningen "Kan själv" med olika stationer för att skapa eller höra ljud. Flera småttingar med sina föräldrar.
1 av 4
Ett rum för de minsta för att skapa ljud. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Bebisar med sina mammor utforskar ljud i Kan själv
2 av 4
Bebisar med sina mammor har chansen att utforska ljud i Kan själv Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Tonsättaren och ljudskaparen Johan Svensson och pedagogen Ida Lagnander bjuder de minsta på upplevelser.
3 av 4
Tonsättaren och ljudskaparen Johan Svensson och pedagogen Ida Lagnander bjuder de minsta på upplevelser. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Lille Emil Uhrbom skapar ljud i en triangel med många hårda mobiler som ljuder på olika sätt.
4 av 4
Lille Emil Uhrbom skapar ljud i en triangel med många hårda mobiler som ljuder på olika sätt. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Småttingar upptäcker och skapar ljud i "Kan själv"

Pedagogen Ida Lagnander: även små barn har rätt till kultur på sina villkor
4:58 min

Kulturen och världen är till för alla att upptäcka, även för de allra minsta som knappt börjat krypa.

Det är tanken bakom utställningen "Kan själv" om ljudskapande på Stadsmuséet i Göteborg.

I ett ombyggt konferensrum kan de små ta in ljuden med hela kroppen.    Så följ med nästan tio månader gamla Emil Uhrbom och hans små nyvunna kompisar.

-Små barn har rätt till kulturupplevelser som är anpassade efter deras behov, säger pedagogen vid Västarvet Ida Lagnander som tagit den turnerande utställningen till Göteborgs stadsmuseum.

Förstudier har kommit fram till vad småttingar behöver i form av utmaningar, upplevelser och möjlighet att samarbeta med jämnåriga.  Därför måste det finnas mycket yta kring de olika ljudalstrande delarna i utställningen så barnen kan upptäcka och skapa ljuden tillsammans.

Tonsättaren Johan Svensson har tagit fram installationer som skapar främst brummande elektroniska ljud som små barn verkar gilla. De måste leta sig fram för att hitta ljuden.

Mamman till 9½-månader gamla Emil, Anna Uhrbom, tycker mycket om utställningen som hon finner såväl spännande som estetisk. Hon konstaterar att sonen stormtrivs, särskilt med att dra i fjädrarna med runda tråkulor på.

Utställningen "Kan själv" pågår till och med söndag och turnerar sedan vidare i regionen. En kopia har gjorts som nu finns att se i andra delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".