GoBiGas är Göteborgs Energis nya gasifikationsanläggning för skogsavfall Foto: Göteborg Energi
GoBiGas är Göteborgs Energis nya gasifikationsanläggning för skogsavfall
GÖTEBORG

Bråk om omdiskuterad gasanläggning

Partners i GobiGas: "Vi måste pratas vid "
1:39 min

Göteborg Energi och Energimyndigheten är oense om GobiGas, anläggningen som producerar biogas. Erik Brandsma, generaldirektör i myndigheten är inte nöjd med hur samarbetet fungerar.

Formuleringar i brev till Göteborg Energi från Energimyndigheten under sommaren är tydliga, myndigheten anser att det brister i kommunikation och samverkan mellan parterna i projektet.

I våras beslöt styrelsen för Göteborg Energi att försöka sälja GobiGas,
Energimyndigheten beklagar detta och påpekar att beslutet inte förankrats hos myndigheten i förväg. Energimyndigheten kräver också in rapporter på hur projektet gått och ger besked om att de tänker genomföra en särskild ekonomisk revision. EU och Energimyndigheten har betalat över 200 miljoner till projektet.

Lotta Brändström, avgående VD för Göteborg Energi överlåter åt Håkan Thorbjörnsson, strategiansvarig inom bolaget att kommentera situationen.

- Jag tycker nog att vi varit kommunikativa i ärendet, säger Håkan Thorbjörnsson. Detta är inget konstigt, det här är inte första projektet vi får stöd för från Energimyndigheten.

Är det vardagsmat att generaldirektören på Energimyndigheten i brev till er formulerar sig såhär ?

- Nja, vardagsmat skulle jag inte uttrycka att det är, nej.

Nu har Göteborg energi och Energimyndigheten beslutat att träffas, det sker om en vecka. Och enligt Erik Brandsma, generaldirektör på energimyndigheten är sista ordet inte sagt när det gäller GobiGas.

- Än så länge har vi ett avtal till 2019.

Vad betyder det ?

-Det betyder att vi måste sätta oss och titta på alternativa vägar framåt. Det kan innebära försäljning, eller något annat, säger Erik Brandsma.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".