Daniel Allansson är anställd hos ett bemanningsföretag och arbetar som lärarvikarie på Bergums skola.
1 av 2
Daniel Allansson arbetar som lärarvikarie på Bergums skola. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg
George Schedin på skolgården.
2 av 2
George Schedin arbetar som rektor på Bergums skola. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Miljonrullning till hyrlärarföretag

Rektorn: En parallell är stafettläkarproblematiken
3:50 min

Bemanningsföretag som hyr ut lärare vädrar morgonluft. Miljonkostnaderna för inhyrda lärare till skolor i Göteborg är på väg att fördubblas.

– En parallell i det här är stafettläkarproblematiken. Där vill man ju inte hamna. En farhåga skulle kunna vara att det utbildas för få lärare och i det läget kan ju kanske företag prissätta på ett annat sätt, säger George Schedin som är rektor på Bergums skola i Angered.

Drygt 24 miljoner kronor betalade stadsdelarna i Göteborg till bemanningsföretag för inhyrda lärare förra året. Till och med sista juli i år är kostnaden uppe i drygt 20 miljoner kronor.

Störst utgifter har stadsdelarna Angered och Örgryte-Härlanda haft.

På Bergums skola är andelen behöriga lärare hög och sjukfrånvaron förhållandevis liten. Men här märker man ändå av trenden - att den egna vikarielistan har ersatts av ett telefonnummer till bemanningsföretagen.

Tidigare har vi kunnat bygga upp en egen liten pool av arbetslösa. Det har vi svårt att göra i dag.

– Dom är uppslukade av en i övrigt het arbetsmarknad eller studier, säger George Schedin och fortsätter:

– Ett viktigt skäl är att det är stor brist på lärare i dag. Det är huggsexa om de nyutexaminerade lärare som kommer ut ur lärosätena. Svårt för många lärosäten att rekrytera behörig personal. Och ställs du då inför terminstart och du saknar någon i din egen organisation så behöver du ha någon snabbt på plats.

Leyla Canpinar Kaynar är skoladministratör på skolan och är den som ser till att det finns vikarier.

– För några år sedan hade jag en lista med ungdomar och arbetslösa som jag själv hade rekryterat. Då tyckte jag att det var bättre. Eftersom då visste jag vilka dessa var. Jag visste var de funkade. Om det var i hög- eller lågstadiet.

Nu vet man inte vilka som kommer. Naturligtvis har dom kollats upp och sådär men dom har aldrig varit här.

– Samtidigt är det bättre med bemanningsföretagen, eftersom dom rekryterar studenter. Det kan vara studenter från lärarhögskolan och då har dom lite mer kött på benen. Och dom vet hur dom ska göra och dom har ämneskunskap, säger Leyla Campinar Kaynar.

Daniel Allansson är utbildad journalist men arbetar nu som lärarvikarie på Bergums skola via ett bemanningsföretag.

Tror du att det blir dyrare med hyrlärarvikarier?

– Ja det tror jag. Jag har en ganska bra lön. Och vad jag vet så lägger vikarieföretaget på en ganska stor procent på notan, säger Daniel Allansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".