En blond ung man som ser glad ut
Andreas Berntsson har slutat som fotbollsspelare i Örgryte. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Elitfotbollen blev en mardröm

"Jag kunde ligga och gråta i sängen"
2:44 min

– Jag tappade lusten för att spela. När det var som värst ville jag inte leva, säger Andreas Berntsson som bestämt sig för att sluta i ÖIS A-lag.

I torsdags kunde man på Örgrytes hemsida läsa ett långt, öppet brev från en spelare gjort sin sista träning. Det var 21-årige Andreas Berntsson som bestämt sig för att sluta.

Så här stod det bland annat i det öppna brevet:
"Jag har mått otroligt dåligt under en längre tid och när de varit som värst inte ens velat leva."

– Det har varit mycket upp och ner. Jag blev glad över kontraktet med A-laget, det var en dröm jag haft sedan jag var liten, berättar Andreas Berntsson för P4 Göteborg. Men det blev inte som han trodde. 

– Det blev en mycket större press. I A-laget möter man dom bästa spelarna i Sverige. Det blir så mycket svårare och när jag inte kan prestera då så gör jag fel efter fel och trycker ner mig själv, säger han och fortsätter:

– När det var som värst kunde jag ligga och gråta i sängen tills jag somnade. 

Andreas blev sjukskriven på grund av flera hjärnskakningar. Då märkte han plötsligt att det blev bättre.

– Det var det som fick mig att tänka till. Det handlar förmodligen inte bara om fotbollen men jag har haft mycket press på mig när det gäller fotbollen.

Andreas mår idag mycket bättre. Han vet inte om han kommer ta upp fotbollen igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".