Sävehof jublar efter slutsignalen i SM-finalen. Foto: Adam Ihse/TT
Sävehof jublar efter slutsignalen i SM-finalen 2015 i Scandinavium. Foto: Adam Ihse/TT

Handbollsfinalerna flyttar till Göteborg

Hör Peter Gentzel om arenabytet
5:07 min

SM-finalerna i handboll 2018 kommer att spelas i Scandinavium i Göteborg, det meddelades på svenska damhandbollsligans upptaktsträff i dag.

När vårens finaler spelades i Malmö så var publiksiffran en besvikelse, med under 10 000 personer på läktarna. Den tidigare landslagsmålvakten Peter Gentzel, numera vd för Svensk elithandboll, menar att det berodde på att ungdomsspelare från mindre klubbar runtom i Skåne inte gick på matchen.

– Vi får som om jag har fel men jag tror att det är lite lättare att locka allmänt idrotts- och handbollsintresserade till en final i Göteborg än i Malmö, säger Peter Gentzel till Radiosporten.

Skåne dominerar både herr- och damligan. Är Göteborg fortfarande det bästa valet om båda finallagen är från Skåne?

– Det är alltid en avvägning och vi får se hur det faller ut. Men jag tror det blir två jättebra finaler oavsett vilka lag som är med.

Det har varit irritation kring en flytt av finalort i Kristianstad. Klubben menar att det är dess fans som byggt upp stämningen kring finalerna och gjort dem till fester. Något som Peter Gentzel håller med om:

– Det är helt riktigt. Deras sportsliga framgångar och underbara fans har byggt finalerna. Samtidigt behöver vi mer bredd och sprida intresset lite mer.

Här har finalerna spelats sedan 2005:
Göteborg (Scandinavium): 2018, 2015, 2013, 2011, 2008, 2006.
Malmö (Malmö Arena): 2017, 2016, 2014, 2012, 2010.
Stockholm (Globen): 2009, 2007, 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".