1 maj demonstrerade Nordiska Motståndsrörelsen i Falun.
Foto: Ulf Palm/TT

Judiska centralrådet överklagar beslut om nazistdemonstration

Polisen: Vi tar höjd för tusentals motdemonstranter
1:01 min

Judiska centralrådet har nu överklagat polisens beslut att låta Nordiska motståndsrörelsen demonstrera under bokmässan i Göteborg. Och polisen planerar för mycket jobb.

– Det kommer komma mycket folk som kommer motdemonstrera denna dag, säger Fredrik Dahlgren som är ansvarig för dialogpolisen i region Väst.

Bokmässan äger rum den 30 september och den infaller samtidigt som också är judarnas största högtidshelg, försoningsdagen Jom Kippur.

Flera politiska organisationer, däribland antifascistiska och vänsterextrema grupper, meddelar nu via sina webbplatser att de planerar att demonstrera mot Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Hur många motdemonstranter som dyker upp är svårt för polisen att veta, hittills är det bara Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, som har ansökt om tillstånd att demonstrera.

Polisen väntar sig flera tusen motdemonstranter när nazistiska NMRs demonstrationståg den 30 september tar sig från Skånegatan till Gustav Adolfs torg via bland annat Parkgatan och Slussgatan.

Någon mer exakt siffra är svår att förutspå, bara på Facebook har över 4 000 personer meddelat att de tänker delta i Göteborgs Antifacistiska fronts demonstration, en av flera motdemonstrationer som planeras.

Dessutom finns organisationer som anordnar bussresor från bland annat Malmö och Köpenhamn för motdemonstranter.

–  Vi försöker underlätta för alla parter att kunna motdemonstrera denna dag för att undvika kaos. Men det kan komma grupper som går till direktaktion och använder våld, säger Fredrik Dahlgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".