Systemet för kabeln som drar färjan reparerades under måndagen.
1 av 2
Systemet för kabeln som drar färjan reparerades under måndagen. Foto: Daniel Ågren / SR
Snopna trafikanter möttes av detta felmeddelande under måndagen.
2 av 2
Snopna trafikanter möttes av detta felmeddelande under måndagen. Foto: Daniel Ågren / SR

Färjan fick stopp – Felskickat brev låg bakom

"Vi hade inte informationen att Kungälv Energi stängt strömmen."
1:18 min

Kornhallsfärjan fick stopp mitt ute på vattnet. Orsaken till att personalen inget visste var att varningen om det planerade strömavbrottet hade skickats till Östersund.

Det blev långa omvägar via Kungälv för bilister och bussar när Kornhallsfärjan stannade under måndagen

– Vi hade inte den informationen om att Kungälv Energi stängt av strömmen, säger Lars Hedström, kommunikatör på Trafikverket som är ansvarig myndighet för Kornhallsfärjan.

 När strömmen gick så visade sig också att reservgeneratorn inte fungerade. Som direkt följd av det abrupta strömavbrottet drabbades färjan också av mekaniska fel som Trafikverket kunde åtgärda först måndag kväll.

Att Trafikverket inte kände till det planerade strömavbrottet var för att Kungälv Energi skickat aviseringen till Frösön i Östersund.

– Det är den adressen vi har i systemet, det är faktureringsadressen och aviseringarna går till samma adress, säger Henrik Karlsson, som är affärsområdeschef på Kungälv Energi.

Vi har inte gått igenom alla kunder i detalj, det är ett massutskick.

– Vi har inte koll på alla våra tjugotvåtusen kunder, vilka speciella behov de har, säger Henrik Karlsson.

– Till Frösön skickar man fakturor, det är ekonomihantering åt en massa myndigheter. Men nu kommer det inte skickas någon post till Frösön framöver, säger Lars Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".