Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malin Friman utaför sitt café i Kungälv.
Malin Friman välkomnar avgiftsfria uteserveringar. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Kungälv slopar avgifter för uteserveringar

Malin Friman: Fler kanske väljer att ha uteserveringar längre
2:28 min

Den politiska majoriten i Kungälv vill ha mer puls i stadskärnan och har beslutat att ta bort avgiften för uteserveringar och även göra det kostnadsfritt för evenemang och handel på kommunens gator och torg.

På Västra gatan i centrala Kungälv driver Malin Friman ett café. Hon har en uteservering och välkomnar beslutet.

– Det är klart bra att slippa en avgift. Då kanske man har möjlighet att anställa mer personal och sådär. Och då kanske fler också väljer att ha uteserveringar en längre period för många har det under en begränsad period, säger Malin Friman.

Malin Friman betalar omkring 10 000 kronor om året för sin uteservering. Och besluten, som klubbades i kommunstyrelsen nyligen, innebär inte bara att det blir avgiftsfritt för uteserveringar. Det kommer också att bli kostnadsfritt att bedriva torghandel och ha arrangemang på kommunens gator och torg.

Det ekonomiska förlusten beräknas till omkring 350 000 kronor.

Morgan Persson från Utvecklingspartiet och den politiska majoriteten i Kungälv.

– Vi vill skapa mer puls i Kungälv. Vi vill bli en roligare och attraktivare stad och vi vill att de som bor här ska ha någonting att göra, säger han.

Hur många fler uteserveringar, hur mycket mer folk och hur många fler arrangemang på gator och torg kommer det att bli?

– Jag vågar inte svara på det. Men eftersom det har blivit noll hittills så blir ju ett arrangemang hundra procents ökning.

Men den politiska oppositionen är kritisk. Bland annat Ove Wiktorsson från Centerpartiet.

– Kärnan i detta är att man höjer avgifter och hyror för till exempel ungdomsidrotten. Samtidigt tar man bort taxor och vill subventionera öldrickande på kommuninvånarnas gator och torg. Det hänger inte ihop för min del, säger Ove Wiktorsson.

Morgan Persson:

– Ja, det finns ju alltså en avvägning i allting man gör. Här tycker vi att fördelarna uppväger. När det gäller idrotten, att vi höjer avgifterna där så tycker jag att det är rent felaktigt. För samtidigt höjer vi bidragen för föreningsverksamhet också, säger han.

I oktober väntas kommunfullmäktige klubba förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".