Karin Utas Carlsson talesperson för kampanjen Stoppa Aurora 17
1 av 2
Karin Utas Carlsson talesperson för kampanjen Stoppa Aurora 17 Foto: Helén Palmqvist Novik
Gudrun Tiberg Feministisk Initiativ
2 av 2
Gudrun Tiberg (FI), ledningsgruppen för protestdemonstrationen mot Aurora 17 Foto: Helén Palmqvist Novik

Protesthelg mot Aurora 17

1:21 min

Under helgen samlades motståndare till den pågående försvarsmaktövningen Aurora 17 i Göteborg.

Flera organsationer, fredsrörelsen och en del politiska partier har bland annat seminarier. På lördagen  hölls protestmöte och demonstration i centrala Göteborg och på måndag planeras en icke-våldsaktion på okänd plats. En aktion som kan vara olaglig.

– Icke-våld behöver inte betyda att man går över lagens gräns, om man gör det heter det civil olydnad. Det kan tänkas att det kan bli något sånt, men jag kan inte berätta för det är inte bestämt. Det säger Karin Utas Carlsson är talesperson för kampanjen Stoppa Aurora

 Det antimilitaristiska nätverket Ofog, kända för sina direktaktioner, ingår i kampanjen Stoppa Aurora 17.

Ofog vill inte prata med P4 Göteborg, utan hänvisar till hela kampanjens talesperson Karin Utas Carlsson, som har en bakgrund i fredsrörelsen och konfliktforskning.

- Även om man inte går över lagens gräns är det här faktiskt väldigt provocerande för en del. Det finns de som är väldigt arga, säger hon.  

Gudrun Tiberg, Feministiskt initiativ sitter i ledningsgruppen för lördagens demonstration Göteborg. Hon är också med i Ofog, men vet inte vad måndagens antivåldsaktion handlar om.

– Det är inte så att man uppmanar till olagligheter, utan man genomför olagligheter. Det kan ibland vara av nöden, vi kallar det ju nödvärn, säger Gudrun Tiberg. 

Det är förra årets samarbetsavtal mellan försvarsalliansen Nato och Sverige, det så kallade värdlandsavtalet som oroar och banar väg för krig i stället för fred enligt kampanjledningen, och som gör att Nato-länder som USA och Frankrike kan delta i den största miltärövningen i Sverige på 20 år.

I demonstrationen mot militärövningen Aurora 17  i Göteborg på lördag kommer de partier som deltar att göra det under sina partisymboler. 

Helén Palmqvist Novik
helen.palmqvist_novik@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista