Stora vattenmassor på Tjörn.
Skyfall skapade översvämningar på Tjörn. Foto: Mikael Berglund
VÄSTRA TJÖRN

50 villor översvämmade efter skyfall

Mikael Berglund: Ofantliga mängder regn på kort tid
1:18 min

Kraftigt skyfall gjorde att ett 50-tal fastigheter på Tjörn svämmades över på torsdagskvällen. På vissa håll var det upp mot en meter vatten.

Under några timmar på torsdagskvällen föll det väldigt mycket regn över Tjörn. Vattnet rann in i garage och källare och orsakade flera översvämningar.

–  Jag tror vi länspumpade runt 50 bostäder under de här timmarna, säger Jörgen Simonsson som är insatsledare på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Skadorna blev stora och på en del ställen var det upp mot en meter vatten.

– Vi var tvungen att pumpa så fort vi kunde och sedan snabbt ge oss vidare till nästa ställe så någon direkt inventering är inte gjord än, säger han.

Enligt Jörgen Simonsson var det värst i villaområdena i centrala Skärhamn.

– Det man möttes av var översvämmade trädgårdar och vägar, bilar som stod mitt i vattenmassor och väldigt mycket folk som hjälpte varandra, säger frilansfotografen Mikael Berglund som var snabbt på plats efter skyfallet.

Han berättar att många var förtvivlade över översvämningarna, andra skrattade lite grann åt förödelsen.

Översvämningarna är de värsta på 15 år på Tjörn, enligt Mikael Berglund.

I södra Kroksdal i Skärhamn hade vattnet svämmat över gator, trädgårdar, källare och garage. Här fastnade också bilar i vattnet vilket gjorde att bärgaren hade mycket att göra.

 – Vi har tre-fyra bilar som kört igenom vattnet. Det kan ta mycket skada på motorn, och här borta har vi en bil som står mitt i vattnet på vägen. Det är vatten upp till knäskålarna och vi måste vänta tills vattnet sjunker undan, säger Dennis Bergh som arbetar för Assistancekåren/Bärgnings-Niklas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".