Terrordömda svenskar får ny prövning

0:43 min

Det blir en ny prövning i grekisk domstol för de två män från Göteborgstrakten som i maj dömdes till 15 års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Det var i slutet av januari 2016 som männen, då 28 och 19 år gamla, greps ombord på en buss i grekiska Alexandroupolis nära den turkiska gränsen.

I packningen hittades bland annat knivar och militärkläder och den grekiska polisen misstänkte att männen skulle ta sig vidare till Syrien för att ansluta till terrorgruppen IS.

I maj i år dömdes båda männen till maxstraffet 15 års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och för innehav av krigsmaterial. En dom som senare överklagades. Och nu står det alltså klart att fallet prövas i grekisk domstol igen den 22 februari 2018. Det bekräftar Patric Nilsson, presskommunikatör vid Utrikesdepartementet för P4 Göteborg.

28-åringen är svensk medborgare och har tidigare dömts till fängelsestraff relaterat till terrorbrott. Den yngre mannen har svenskt uppehållstillstånd och är sedan tidigare ostraffad. Båda var bosatta i Göteborgstrakten innan de greps i Grekland 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista