Förvaltningsrätten i Göteborg.
Förvaltningsrätten i Göteborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Tolv överklaganden mot nazisternas demonstrationstillstånd

I dag meddelade Bokmässan att de har överklagat polisens tillstånd som ger Nordiska motståndsrörelsen rätt att demonstrera i Göteborg. Det innebär att totalt 14 överklaganden har lämnats in.

Det är på lördag 30 september som Nordiska motståndsrörelsen har fått demonstrationstillstånd. Platsen där demonstrationen ska samlas är i anslutning till Svenska mässan där Bokmässan samtidigt pågår.

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30 000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare, säger Maria Källsson, ansvarig för Bokmässan i ett pressmeddelande.

Av de totalt tolv överklaganden från privatpersoner som Kulturnytt tagit del av handlar merparten om att demonstationen anses ske i nära anslutning till synagogan och på Jom Kippur, en av de viktigaste judiska högtidsdagarna.

Även Nordiska motståndsrörelsen själva har överklagat polisens demonstrationstillstånd. De är missnöjda med tiden de fått avsatt och demonstrationsvägen.

Förvaltningsrätten kan inte svara på hur lång tid det kommer ta att behandla överklagandena, bara att det ska ske så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".