Blommor, ljus och gossedjur på marken
Aktionen genomfördes av GIL Foto: Göteborgskooperativet Independent Living

Provocerar för att politikerna ska lyssna

Anders Westgerd: "Man bygger en stad som stänger ute folk"
0:31 min

Minnesplatsen på Järntorget var en aktion för att uppmärksamma tillgängligheten för funktionshindrade. En aktion som provocerade.

Igår eftersöktes vittnen till ett påstått mord och en minnesplats med blommor skapades vid Järntorget.

I själva verket rörde det sig om en aktion från Göteborgskollektivet Independent living GIL som ville lyfta frågan om brist på tillgängligheten för funktionshindrade.

- Det är tråkigt att vi måste ta till den här typen av metod men våra frågor blir ständigt nedprioriterade. Där här är ett sätt att nå igenom, sa GILs verksamhetsledare Anders Westgerd.

Det är bland annat kullersten som orsakar svårigheter för människor med funktionshinder och det var just "Sten" man skapade en minnesplats för på Järntorget.

- Man bygger en stad som stänger ute folk, säger Westgerd.

Socialdemokraternas Johan Nyhus är ordförande i Trafiknämnden och menar att man visst prioriterar tillgänglighet när det byggs nytt, men att man i övrigt inte har råd att riva upp gamla gångstråk för att göra dem mer tillgängliga.

- Vi har inte råd, behoven i skola och äldreomsorg är helt enkelt större, säger Johan Nyhus samtidigt som han också bjuder in GIL att diskutera situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".