Hamnarbetare sparkad efter att delat bild

1:10 min

En hamnarbetare i Göteborgs containerhamn som drivs av APM terminals har blivit sparkad från sitt blixtjobb han haft i elva år för att han delat en bild tagen inne i hamnen på Facebook.

Det handlar om tvåbarnspappan Jeff Carlson som är Hamnarbetarförbundets skyddsombud och jobbat som blixtarbetare på heltid sen elva år tillbaks:

– Jag hade delat en bild i en grupp på facebook på köer i hamnen.

Bilden som delades på facebook, som någon annan tagit, visar en kö av lastbilar inifrån hamnen, tagen på håll och efter att hamnarbetares arbetsuppgifter i porten tagits över av ett vaktbolag vid månadsskiftet.

För det blev du avskedad?

– Ja, de menade på att det var brott mot fotoförbud och den här policyn att man inte får dela någonting som kan skada företaget i sociala medier.

Kände du till policyn?

– Nej, jag har inte sett den tidigare.

Vad tycker du om agerandet från företaget APM Terminals?

– Jag tycket det var väldigt bryskt. Det gick väldigt fort också, max tio minuter. Jag fick ingen chans att varken ifrågasätta eller försvara mig.

APM Terminals kommunikationschef Annika Hilmersson vill inte kalla det att Jeff Carlson avskedats efter att han fått gå på direkten efter att jobbat heltid i elva år som blixtarbetare:

– Vederbörande fick betalt under hela dagen som var kontrakterad och sen kommer vi inte utnyttja den tjänsten mera från honom, säger Annika Hilmersson.

Så det är en rimlig åtgärd som ni har gjort nu då?

– Åtgärden är i helt i enlighet med de regler vi har för det allvarliga brottet som han gjorde mot vår policy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista