Gratis mammografi lockar inte fler
Trots att mammografin varit gratis i över ett år syns ingen ökning i antalet undersökningar. Foto: Christine Olsson/TT

Gratis mammografi fick inte fler att undersöka sig

"Vi har jättesvårt att nå ut i storstadsområdena"
2:12 min

Runt 8 000 kvinnor drabbas av bröstcancer årligen. Med hjälp av gratis undersökningar var förhoppningen att fler skulle undersökas, men så blev inte fallet.

Den första juli 2016 blev mammografi gratis i hela landet för kvinnor mellan 40 och 74 år. Trots detta har Helen Häggström, verksamhetschef i Unilabs mammografi i Sverige, inte sett någon direkt ökning i antalet utförda mammografiundersökningar.

– Nej inte riktigt som jag hade hoppats på, att det skulle bli en markant skillnad. Det kan vara lite olika anledningar till det, säger hon.

Extra svåra områden
En av anledningarna till att inte fler går på mammografi kan vara att de helt enkelt inte nåtts av informationen att det nu är gratis, och vissa områden har visat sig vara extra knepiga att nå ut till.

– Vi har jättesvårt att nå ut i storstadsområdena, framförallt har vi svårt att nå ut till mångkulturella områden med nyanlända kvinnor som har lika mycket rätt som alla andra att komma på hälsokontroller, säger Helen Häggström.

Viktig undersökning
I Blekinge går drygt 85 procent av alla kvinnor mellan 40-74 år på mammografi, en bra bit över rikssnittet som ligger på cirka 70 procent. Enligt cancerfonden minskar dödligheten till följd av bröstcancer med cirka 20 procent tack vare mammografiundersökningar.

– Jag tycker att alla kvinnor borde värna om sin egen hälsa och titta på den lilla stunden det tar att göra den här kontrollen av sina bröst för det är en sån oerhört viktigt investering. Kvinnor är dåliga på att prioritera sig själva, jag är själv kvinna och vet precis hur tankarna går när man ska få ihop sitt liv, men det är en sådan liten tidsinvestering och man vinner så mycket på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".