Människor utanför en vallokal
Kyrkovalet 2017 Foto: Martin Engborg/Sveriges Radio

I dag är det kyrkoval

Charlotta: "Jag hoppas fler är engagerade"
1:23 min

I dag är det dags för kyrkoval. Tre val som brukar engagera ganska få men i år har förtidsröstningen ökat.

Svenska kyrkans medlemmar går i dag till vallokalerna för att rösta om vilka som ska styra över landets församlingar, stift och kyrkomötet.

I kyrkovalet 2013 var det ungefär 13 procent av de röstberättigade som gick och röstade. En liten ökning från valet 2009.

I år bedöms förtidsröstningen ha ökat, men hur många som röstar i vallokalerna idag återstår att se.  

Till Lundby församlingshem på Hisingen var det på förmiddagen en liten men jämn ström av människor i olika åldrar som kom för att rösta. 

– Jag räknar mig inte som kristen men jag har en god relation till kyrkan och jag tycker det är en viktig institution, sa Nils som röstade idag.

Charlotta röstar för andra året och tycker det är en självklarhet att rösta.

- Jag tycker det är viktigt vilka som får vara med och bestämma i kyrkan, säger Charlotta och lägger till att hon hoppas fler engagerar sig för vad som händer i kyrkan.

- Folk på högerkanten vill att SD ska få mer inflytande, sen har vi folk från andra sidan som vill försöka förhindra det. Så folk sluter väl upp från alla sidor antar jag, säger Viktor som röstade för första gången.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".