Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen.
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisens underrättelsetjänst: Risken för konfrontationer är uppenbar

Erik Siverbo: Vi är aktiva och offensiva
1:04 min

Efter gårdagens demonstration där nazister ur nordiska motståndsrörelsen med sköldar och flaggor marscherade genom centrala Göteborg växer nu oron inför de planerade demonstrationerna den 30 september.

– Vi är aktiva och offensiva med de kanaler vi har, det här är mycket prioriterat för oss, säger Erik Siverbo, chef för polisens underrättelsetjänst i region Väst.

Han säger att polisen inte hade någon information om att den Nazistdemonstration som under söndagen tog plats i centrala Göteborg skulle ske, men säger samtidigt att polisens underrättelsetjänst nu jobbar hårt för att skapa sig en bild av hur demonstrationerna den 30 september kan komma att se ut.

Samtidigt konstaterar Erik Siverbo att han ser en ökad aktivitet hos Nazistiska nordiska motståndsrörelsen och de olika grupper som förväntas motdemonstrera den 30 september.

– Det är ett väldigt högt tonläge från båda sidor. Det är klart att risken för konfrontationer är uppenbar om inte polisen lyckas förhindra det, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".