Poliser vid söndagens demonstration.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen tappade bort tips om nazidemonstration

Polisen: Vi har brustit i våra rutiner
1:46 min

Polisen fick ett anonymt tips två dagar innan nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade under söndagen, men tipset tappades bort, skriver tidningen ETC Göteborg.

– Ja, det stämmer. Vi fick in ett anonymt tips klockan 22.34 under fredagen som handlade om att NMR eventuellt skulle genomföra en spontan demonstration under söndagen, säger Daniel Norlander, chef för polisens kommunikationscentral i region väst.

Vad hände sedan? 

– Vi har brustit i våra rutiner och har inte lämnat tipset vidare, såsom vi ska göra, till den operativa ledningen, säger Daniel Norlander. 

Vet man varför tipset inte kommit fram? 

– Nej, det är våra rutiner. Vi ska nu se över rutinerna på stationen och jag måste bli mer tydlig mot personalen och fördela ansvaret på ett bättre sätt än tidigare, säger Daniel Norlander. 

Hade polisen kunnat agera annorlunda om tipset kommit fram?

– Jag kan bara konstatera att vi inte har lämnat tipset vidare, men det klart att om de hade fått reda på det så hade vi kunnat ha fler poliser på plats och hantera demonstrationen på ett annat sätt, säger Daniel Norlander vid polisen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".