Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullverket i Göteborg rustar inför Brexit

Tony Magnusson, Tullverket: Storbritannien utanför EU innebär tullformaliteter
1:41 min
Tullverket får göra fler kontroller när Storbritannien träder ut ur EU. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio
Tullverket får göra fler kontroller när Storbritannien träder ut ur EU. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Tullverket kommer få göra fler kontroller när Storbritannien inte längre ingår i den fria rörligheten som gäller inom EU.

Samtidigt som det pågår förhandlingar om Brexit och Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen så pågår det också ett arbete på Tullverket i Göteborg om vad det kommer att innebära för deras arbete när Storbritannien inte längre tillhör EU. På Tullverket tittar man på vad som kan komma att påverkas i deras arbete framöver.

- I och med att EU var en inre marknad och  Storbritannien nu kiommer att stå utanför så innebär det att det kommer att vara tullformaliteter både vad det gäller den legala handeln och även vad gäller tullkontroller som då kommer bli annorlunda säger Tony Magnusson, chef vid Tullverkets brottsbekämpning i Västra Sverige. 

Nu görs det analyser på Tullverket hur de kan rusta inför Storbritanniens utträde som är planerat till 2019.

- Det blir en belastning både företagen och för oss på Tullverket. Nu vet vi inte exakt hur det kommer se ut men vi har tagit höjd för det och gjort analyser för vad det kan dra för extra resurser, säger Magnusson. 

I och med den belastningen som det kommer att innebära framöver så välkomnar man regeringens förslag om att ge Tullverket utökat anslag med 375 miljoner kronor under de kommande tre åren.

- Extra anslag är oerhört välkommet  även om det inte så mycket som vi egentligen hade behövt, säger Tony Magnusson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".