Eva Nordmark, ordförande TCO.
Eva Nordmark, ordförande TCO. Foto: Pressbild / Fotograf: Jann Lipka

Stort behov av vidareutbildning i tjänstesektorn

"Vill se fler möjligheter för yrkesverksamma att utbilda sig"
0:50 min

Idag besökte TCO:s ordförande Eva Nordmark Göteborg för att se hur hur Chalmers jobbar med vidareutbildning tillsammans med näringslivet.

I tjänstesektorn uppger 39 procent att de behöver vidareutbildning redan inom ett år, det enligt en färskt rapport från TCO.

Chalmers Professional Education, som idag besöktes av Eva Nordmark, är ett litet dotterbolag till Chalmers som jobbar direkt med näringslivet, man skräddarsyr kurser åt företag. Samtidigt släppte man idag regeringens höstbudgetförslag, och med Eva Nordmarks besök kommer ett politiskt budskap.

– Vi vill se att högskolor och universitet får ett tydligt omställningsuppdrag av regering och riksdag, så vi får fler möjligheter för yrkesverksamma att kunna utbilda sig, säger hon. 

Tjänstesektorn växer och TCO organiserar nu över 1,4 miljoner medlemmar i olika fackförbund. Samtidigt har också andelen av befolkningen som har högskoleutbildning eller motsvarande fördubblats på bara femton år.

Vem ska ta ansvar för fortbildningen?

– Dels måste individen själv fundera över om man har rätt kompetens och arbetsgivarna har ett ansvar att ens medarbetare är rustade för arbetsuppgifterna idag och imorgon. Sedan har staten också ett ansvar att göra det möjligt att arbeta och studera samtidigt, säger Eva Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".