Emelie Strömberg och Anna Harling i Jeanne D'Arc på Backa teater.
1 av 2
Emelie Strömberg och Anna Harling i Jeanne D'Arc på Backa teater. Foto: Ola Kjelbye
Regissören Malin Stenberg
2 av 2
Regissören Malin Stenberg

Jeanne d'Arc i haute couture

Kostymören: Kläder från 1400-talet känns moderna idag
2:52 min

När Backa Teater i Göteborg sätter upp en föreställning om Jeanne d'Arc är det med förankring i hennes tid. De verkliga rättegångsprotokollen och kläderna från 1400-talet.

Hör en längre version av reportaget under artikeln 

De senaste årens scenkonst har handlat mycket om att placera klassiker i nutid och att distansiera skådespeleriet från texten. Men i helgen är det urpremiär på Backa Teater i Göteborg på en föreställning som bryter mot trenden.

Föreställningen Jeanne d'Arc tar avstamp i de verkliga rättegångsprotokollen från 1431, när befälhavaren - och senare Frankrikes nationalhelgon - Jeanne d'Arc dömdes till döden. Avgörande i domen var att hon bar manskläder.

Och kläder spelar också en central roll i föreställningen på Backa teater. Bakom dem står kostymören Bente Rolandsdotter, som är expert på vad man hade på sig på 1400-talet.

Uppdraget från regissören Malin Stenberg var att inte ironisera över bilden av senmedeltiden, utan så gott det går vara tidstrogen. För Bente Rolandsdotter som också är utbildad arkeolog har det varit ett tillfälle att grotta ner sig lite extra i perioden.

– För mig har det varit jätteintressant att just titta på vad finns det från 1400-talet som också känns modernt idag. Vad kan vi läsa med våra moderna ögon och tycka är snyggt eller status eller lågstatus. Och att det fick följa med in i föreställningen.

Hon berättar att mycket är känt om vad Jeanne d'Arc och hennes samtida bar för kläder. Inte bara i bilder, utan också i testamenten som bevarats.

– Det som är under den här tiden är att plagg är så mycket värt, så man testamenterar plagg till varandra. Och i de här testamentet är det väl beskrivet: varje plagg, vad den har för färg, vad det är fodrat med och vem det har tillhört. Så kombinationen av en bildkälla, ett testamente, kanske ett hittat plagg så kan man kanske pussla sig till en bild.

Ett exempel på plagg som hittats är den där rustningsjackan som Bente Rolandsdotter pratade om nyss. Och just rustningen är central när bondflickan Jeanne ska förvandlas till härföraren Jeanne d'Arc, säger hon.

– Alltså hon klipper ju sitt hår och rustar på. Och det hon delvis ställs till rätta för är ju att ha klätt sig i manskläder. Det är så otroligt politiskt laddat under den här perioden att ha klätt sig i fel sorts kläder, säger Bente Rolandsdotter.

Urpremiär för Jeanne d'Arc på Backa teater den 22 september

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".