Helene Odenjung (L) och Ann-Sofie Hermansson (S)
Helene Odenjung (L) och Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Ylva Nilsson/ Sveriges Radio.

Göteborgspolitiken mot nazism

Ann-Sofie Hermansson: Vi är många som känner avsky mot nazisternas demonstration
2:48 min

– Vi tror många vill markera mot nazismen. Därför bjuder vi in till en gemensam manifestation den 29:e september. Det säger Ann-Sofie Hermansson (S) och Helene Odenjung (L).

Manifestationen är den 29 september kl 17:00-18:00 på Gustav Adolfs torg. Det är dagen före nazisternas demonstration. 

– Vi är många som känner avsky och ilska inför nazisternas demonstration. Ur den känslan har det växt ett behov att ta ställning och stå upp för  öppenhet och demokrati. Nu vill vi erbjuda en plats där alla demokrater oavsett politisk hemvist kan göra det, säger socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Jag vet att dom goda krafterna är så ofantligt mycket större än fascisterna. Jag hoppas många sluter upp och att det kan visa att nazisterna inte kan ta över Göteborg. 

Helene Odenjung, Liberalernas gruppledare i Göteborg fyller i:

– Vi har diskuterat under en tid att göra något för att markera mot nazisterna. Jag tror att göteborgarna är trötta på att staden förknippas med hat, hot och våld så jag är glad över att vi kan göra det här. 

Förutom socialdemokraterna och liberalerna deltar även miljöpartiet, moderaterna, kristdemokrater och vänsterpartiet. Tanken är att det också ska finnas artister med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".