En man med kockkläder
Stefan Karlsson kommer hem till dig och lagar mat. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio
Världens barn Göteborg 2017

Låt stjärnkocken komma hem till dig

"Jag kommer hem med råvarorna och lagar maten"
2:01 min

Stefan Karlsson är en stjärnkock i ordets rätta bemärkelse. Han har prisbelönats med dom finaste priser en kock kan få och nu kan han komma och laga mat hemma hos dig!

Auktionen är avslutad.

Stefan kommer från Småland och hans tidigaste smakminnen fick han redan i treårs-åldern. 

– Mina vänner gillade glass, tårta och karameller. Dom skrattar åt mig när jag berättar att jag när jag var tre år älskade jag löksill och kokt färskpotatis, säger han.

All mat i Stefans barndom var hemlagad.  Avskalat, enkelt och väldigt gott enligt honom själv. Hans mamma var hemma med barnen och Stefan kommer ihåg att det ofta luktade gott av nybakat bröd och andra middagsaromer.

– Råvarorna fanns hela tiden runt omkring oss, jag hjälpte till att plocka grönsakerna i den egna trädgårdstäppan, pappa och jag smög på älg och rådjur i den gröna skogen. Gädda, gös och kräftor drog vi upp i ur den djupa sjön, berättar han. 

Stefan Karlsson har låtit mycket från sin barndom inspirera hans arbete som professionell kock. Han har haft flera restauranger i Göteborg. Han jobbar gärna med "det svenska smakarvet" och hämtar råvaror ur varje årstid. 

Stefan har fått mängder av prestigegfyllda priser och uppdrag. Hans tidigare restaurang Fond belönades till exempel med en stjärna i Guide Michelin. Han fick titeln Swedish Chef of the Year 1995 och Svenska Gastronomiska Akademiens guldmedalj år 2000. Han har också komponerat menyn för Nobelprismiddagen flera gånger.

Nu har du chansen att få en middag lagad av Stefan hemma hos dig. Han kommer hem till dig med alla råvaror, lagar flera olika rätter och serverar fyra personer. Bjud på auktionen till förmån för Världens barn!

 Du kan också bidra till Världens barn genom att ringa in 50 kronor på 099-520 17 (45 kronor går oavkortat till Världens barn), eller gå till vår digitala bössa och skicka ett sms.

Kampanjen pågår mellan den 26 september och 6 oktober och i år firar Världens barn 20 år. Temat för insamlingen är ”för barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet”.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".