Hummer och agn i form av makrill, bröd och korv
1 av 2
I år satsar Hasse på special-agn till hummerburarna dadlar, wienerkorv, skumtomtar, sockersaltad makrill och grovt bröd. Foto: TT, Hasse Andersson
dadlar, wienerkorv, skumtomtar, sockersaltad makrill och grovt bröd.
2 av 2
Dadlar, wienerkorv, skumtomtar, sockersaltad makrill och grovt bröd.

Hummerpremiär med dadlar, korv och skumtomtar

"Tjohooo, där gick den första hummertinan i"
2:38 min

P4 Göteborg hänger med på årets första hummerfiske och Hasse Andersson bjuder på en ny special-agn till burarna.

Startskottet har nu gått för årets hummerfiske. För att stärka beståndet har reglerna skärpts, bland annat har antalet tinor begränsats.

Yrkesfiskare får i år använda max 40 tinor, mot tidigare 50. Fritidsfiskare får bara använda sex tinor mot tidigare 14. På så sätt hoppas man komma till rätta med att fritidsfiskare säljer humrar de inte själva äter upp vidare.

Även det tillåtna minimimåttet höjs. Humrar som är kortare än 90 millimeter över ryggskölden måste nu läggas tillbaka i vattnet.

Dessutom förkortas säsongen. Fritidsfisket avslutas den 30 november.

P4 Göteborg hängde med fritidsfiskaren Håkan Eskilsson, som har fiskat hummer vid Sundhammar i Kungälv i omkring femton år, på premiärfiske. Och han menar att det finns olika sätt att se på de nya reglerna kring hummerfisket. 

– Vi räknar med att vi får in en tredjedel mot vad man har fått tidigare på grund av färre tinor och större mått. Så det är klart ska man ha till några middagar och nyårsafton får man gå ut tre gånger så mycket med båten, men samtidigt kan vi vara fler på båten eftersom man bara får ha sex tinor var och i och med det får mer plats över, säger han till P4 Göteborg.

Hasses special-agn till hummerburarna:

Dadlar, wienerkorv, skumtomtar, sockersaltad makrill och grovt bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".