poliser i förgrunden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Demonstrationsväg för NMR kortas

Förvaltningsrätten: Vi har tagit hänsyn till ordning och säkerhet
2:13 min

Förvaltningsrätten har beslutat att ändra samlingsplats och korta demonstrationsvägen för Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg den 30 september.

Förvaltningsrätten har beslutat att nästintill halvera demonstrationsvägen för Nordiska Motståndsrörelsen på lördag av hänsyn till ordning och säkerhet.

– Vägen blir kortare, nu får de starta omkring trehundra meter ifrån platsen polisen beslutade om tidigare, säger Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten. 

Startplatsen flyttas norrut, bort från Bokmässan och avslutas redan vid Gamla Ullevi i stället för Gustav Adolfs torg.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Bokmässan, men även att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

Det handlar även om att judiska församlingen och Svenska mässans stiftelse bland andra överklagat polisen tidigare beslut. 

– Vi rättar oss efter förvaltningsrättens beslut och ska nu se vad det innebär för vår operativa planering. Vi kommenterar mer på pressmötet på onsdag, säger Malin Saglström, kommunikatör vid polisen, i ett meddelande till P4 Göteborg. 

Men NMR accepterar inte förvaltningsrättens beslut. 

– Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, medlem i Nordiska Motståndsrörelsen, till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".