Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

NMR överklagar nya beslutet

Publicerat onsdag 27 september 2017 kl 09.37
Poliser vid söndagens demonstration.
Bilden är från förra helgens demonstration. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nordiska motståndsrörelsen har överklagat förvaltningsrättens beslut om ändrad demonstrationsväg.

– Förvaltningsrättens domskäl talar om ”eventuella konsekvenser” för de berörda folksamlingarna [Svenska Mässan och synagogan]. Det står i klar strid med det krav på konkret och förväntad fara som i doktrin uttalats måsta vara för handen. Att stora folksamlingar befinner sig i närområdet utgör inte i sig en konkret förväntan om att nöd- eller nödliknande situationer skall uppstå, skriver Simon Engelin för Nordiska Motståndrörelsen.

Hos Kammarrätten i Göteborg säger Simon Isaksson, tillförordnad kammarättsassessor, att de inte vet när det kommer att tas ett beslut.

– Det törs jag inte svara på än. De yrkar att vi ska inhibera beslutet och det blir den första frågan. Vi ska titta på det nu och kommer att fatta beslut innan helgen, sedan ser vi om vi hinner titta på övriga frågor, säger Simon Isaksson.

Det är kort om tid att handlägga själva överklagan. Vanligtvis ligger handläggningstider på några veckor upp till några månader.

– Mål av den här typen brukar vi titta på så fort som möjligt eftersom det finns en tidslinje, säger Simon Isaksson.

NMR poängterar i överklagan att den nya rutten på lördag innebär att deras demonstration avslutats i närheten av Gamla Ullevi där GAIS och Brommapojkarna ska spela mot varandra kort därefter och "där stor publiktillströmning kan väntas" – vilket NMR uppfattar som en motsägelse i beslutets motivering.

– Vad gäller utomstående folksamlingar måste förvaltningsrättens beslut nu innebära en motsvarande eller större fara än vad som var fallet i polismyndighetens ursprungliga tillståndsbeslut, står det i överklagan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".