Lasse i Kongo
Undernärda barn får nötpasta. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio.
Världens barn

Hit går dina pengar

Så får familjerna hjälp i Kongo
3:07 min

Noella och hennes åtta månader gamla bebis var båda undernärda - de kräktes och hade kraftig diarré. Men redan efter en månad i nutritionsprojektet i Kongo mår båda mycket bättre.

Här brister reportern ut i tårar

Varje år får runt 100 projekt stöd från Världens Barn-insamlingen.

I mitten av mars åkte Lasse Persson till Demokratiska republiken Kongo tillsammans med personal från Världens barn för att på plats se hur de insamlade pengarna kan göra skillnad.

P4 Stockholms skildrar hans resa i en rad inslag. Resan börjar i östra Kongo där Lasse Persson besöker familjer som är med i ett näringsprojekt.


Vi lämnar staden Bukavu i östra Kongo för att åka ut till ett nutritionsprojekt på landsbygden i Kavumu. Hit kommer cirka 200 undernärda barn i månaden tillsammans med sina mammor.

Det här projektet är livsavgörande, inte bara för barnen utan hela familjen. I Kavumu möter kvinnorna och personalen oss med sång.

Tillsammans med Pingstmissionens utvecklingssamarbete PMU, en biståndsorganisation inom Pingströrelsen, och pengar från Världens barn gör det här projektet stor skillnad.

De undernärda barnen är här i 90 dagar. Under dessa dagar får de en form av nötpasta och mat. Nutritionsdelen av projektet drivs med pengar från Världens barn.

Lokala aktörer ser även till att barnens mammor får utbildning i god kosthållning och jordbruk. De får redskap och tio kilo bönor som de kan plantera samt en get. På så vis blir projektet inte bara en förändring för stunden och för just det här barnet. Förändringen blir bestående och något som kommer till gagn för hela familjen.

Noella kom hit med sin åttamånaders baby, båda undernärda. Barnet kräktes och hade kraftig diarré. Men efter en månad i projektet mår båda mycket bättre.

– Vi hade väldigt dålig hälsa när vi kom, men nu mår vi bra. Och med den kunskap vi har fått här kommer vi fortsätta att må bra. Projektet har varit mycket viktigt för mig och min familj, säger Noella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".