1 av 2
Poliser vid söndagens demonstration.
2 av 2
ARKIVBILD Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
NAZISTDEMONSTRATIONEN

NMR får kortare demonstrationstid

Kammarrätten: Vi ändrar tiden med anledning av matchen
1:17 min

Kammarrätten förkortar tiden för NMR:s demonstration. Enligt det nya beslutet måste NMR avsluta demonstrationen senast klockan 15 i stället för 16 i morgon.

– Vi har beslutat att förkorta tiden för demonstrationen med en timme, för att minska risken för störningar. I övrigt har vi inte ändrat förvaltningsrättens dom, säger lagman Raymond Grankvist på kammarrätten.

I måndags beslutade förvaltningsrätten att korta den tillåtna demonstrationsvägen för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Enligt det beslutet ska demonstrationen sluta utanför fotbollsarenan Gamla Ullevi, i stället för vid Gustaf Adolfs torg. En anledning var att undvika att NMR-demonstrationen ska få passera nära synagogan, där den judiska högtiden jom kippur firas i morgon.

NMR överklagade förvaltningsrättens beslut, men Kammarrätten fastställer demonstrationsvägen, dessutom ska tillståndet sluta gälla klockan 15  på eftermiddagen i stället för, som tidigare klockan 16.

– Med tanke på den förväntade publikströmningen till fotbollsmatchen har vi valt att förkorta demonstrationstiden, säger Raymond Grankvist. 

Det finns formell möjlighet att överklaga dagens Kammarrättsbeslut till Högsta Förvaltningsrätten, som har möjlighet att fatta ett tillfälligt beslut som ändrar dagens dom.

Enligt Raymond Grankvist är det här fallet ovanligt, han kallar det till och med unikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".