Polisen rustar för demonstrationståget som skall gå via Sten Sturegatan.
Polisen rustar för demonstrationståget som skall gå via Sten Sturegatan. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio, Björn Larsson Rosvall/TT
NAZISTDEMONSTRATIONEN

Polisen förstärker gränsövergångar

Polisen har höjt säkerheten vid gränspassering in i landet på grund av uppgifter om att utländska medborgare vill resa in i Sverige för att störa ordning och säkerhet vid demonstrationerna i Göteborg, det uppger polisen.

Tidigare idag stoppades sju personer i två fordon lastade med flaggor och utrustning. Bland annat hittade polisen skyddsglasögon, men inget som betraktas som brottsligt.

I samband med fordonskontroller i Helsingborg har en utländsk medborgare gripits ombord på en buss i Helsingborg misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha sparkat en polis i ansiktet. 

 

"Nio utländska medborgare har hämtats till förhör med stöd av utlänningslagen och en utländsk medborgare har avvisats från Sverige med stöd av utlänningslagen". 

Den svenska polisen har även begärt förstärkning av norsk polis vid gränsövergångar till Norge. 

Flera personer med kopplingar till dagens demonstrationer greps redan igår kväll.

Bland annat två tyska medborgare som greps av polis på Landvetter flygplats. Personerna som nu anhållits hade knivar med sig i bagaget. I nuläget är det oklart vad de gripna misstänks för.

En person greps på Centralstationen i Göteborg för förberedelse till grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".