Polis motar tillbaka nazister. Översiktlig bild på motdemonstranter bakom polisbilar.
Polisen har ett stort filmmaterial som nu kommer att gås igen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
NAZISTDEMONSTRATIONEN

Jakten fortsätter på våldsamma demonstranter

Polisen har ett stort filmmaterial som ska granskas
1:32 min

23 personer har nu anhållits efter gårdagens demonstrationer i stan. 22 av dem tillhör nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Nu inleder polisen ett stort efterarbete för att se om man eventuellt kan gripa fler.

Under lördagskvällen och natten behöll polisen en hög beredskap i Göteborgsområdet och nu kommer arbetet fortsätta, framför allt med utredning av misstänkta brott.

Polisen har ett stort filmmaterial som man kommer att gå igenom för att eventuellt kunna gripa fler av de inblandade vid demonstrationerna i går.

Förutom att polisen själv har filmat så uppmanar man allmänheten som filmade demonstrationerna i Göteborg att dela med sig av materialet om man eventuellt har fångat något på film som kan hjälpa polisen i deras arbete.

Antalet motdemonstranter var många gånger fler än nazistdemonstranterna och vissa grupper av motdemonstranterna var väldigt våldsbenägna och attackerade vid flera tillfällen polisen med stenar och knallskott.

Det skedde i området utanför Liseberg och nära Svenska Mässan där årets bokmässa just nu pågår.

När det var som stökigast utanför så uppmanades besökare att inte lämna mässan innan läget hade lugnat ned sig.

Arbetet med gårdagens demonstrationer har varit omfattande för polisen i Västra Götaland som har fått stöd av polisresurser från hela landet.

Polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr tycker att Polisen varit väl förberedd.

– Den här insatsen började för flera dagar sedan och vi har haft in- och utresekontroller och haft ett bra samarbete med våra grannländer så det här arbetet har pågått under en tid.

Emelie Kullberg säger också att hon tycker att det är skönt att se att svensk polis kan visa hur duktiga de är vid den här typen av händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".