Tvådelad bild: Till vänster Christer Mattsson. Till höger NMR-demonstrerar i Göteborg och hålls tillbaka av poliser.
Foto: Helena Sällström SR/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg / TT

Uthängd av NMR anmäler hot

Christer Mattsson: Finns en risk för ökat våld
2:28 min

Efter lördagens upplopp i Göteborg då Nordiska motståndsrörelsen inte kunde genomföra sin demonstration som det var tänkt, finns en risk för eskalerat våld menar Christer Mattson.

– De har byggt upp förväntningar och det finns energi och driv. Men de fick inte utlopp för det i lördags. Det finns risk för en splittring i rörelsen och att några tar till våld, säger Christer Mattsson tf föreståndare för Segerstedtinstitutet, som har regeringsuppdraget att motverka rekrytering till våldsbejakande rörelser och ideologier.

Ökar nazismen i Sverige?

– Det är svårt att säga. Tittar man på antalet aktivister och antalet aktiviteter som de bedriver. Då är vi inte på nivå som på 90-talet. Däremot är det fler aktiva nazister som är synliga och som bedriver aktiviteter och fler personer som deltar i dem än för tio år sedan. Så i den meningen växer det. 

Christer Mattsson har själv blivit uthängd av Nordiska motståndsrörelsen och fanns på bild på plakat under lördagens demonstration. Under bilden stod texten "Förbrytare". Vilket han själv bevittnade på plats

– Jag hör en företrädare för Nordiska motståndsrörelsen säga "när vi tar över kommer folkdomstolar döma de här till döden genom stening" för mig är det hot, berättar han.  

Vad gör du åt det?

– Hot måste polisanmälas, säger Christer Mattsson.  

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".