Magnus Kårestedt är VD för Göteborgs Hamn.
Magnus Kårestedt är VD för Göteborgs Hamn. Foto: Erica Hedin

Hamnen lobbar för miljardinvesteringar

Magnus Kårestedt: Vi ligger på och vill förhandla
1:06 min

Göteborgs hamn har träffat regeringen för att prata om viktiga framtidsfrågor som behovet av muddring av farleden in till hamnen för att kunna ta emot fullastade containerfartyg.

Igår kom nämligen infrastrukturminister Tomas Eneroth på besök och överst på dagordningen fanns frågan om en muddring av farleden för fyra miljarder kronor.

Sker inte den kommer de riktigt stora fartygen inte att anlöpa Göteborg i framtiden full-lastade, vilket påverkar hela Sverige och Norden negativt.

Men frågan är hur det ska betalas. Och innan gårdagen hade hamnledningen med vd:n Magnus Kårestedt i spetsen inte fått möjlighet att träffa de som fattar besluten:

– Vi har inte kunnat komma till något läge och sitta ner och diskutera. Det som gjorts är Trafikverkets studie som visar att detta är faktiskt en väldigt nationalekonomiskt riktig investering.

– Den visar att det är fyra gånger pengarna tillbaks mot vad du satsar, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".