NMR lämnar Lisebergsstationen
NMR under demonstrationen i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Samtliga demonstranter släppta efter nazistdemonstration

Alla 23 personer som varit anhållna misstänkta för våldsamt upplopp efter nazistdemonstrationen i Göteborg i lördags har släppts på fr fot.

De 23 personer som greps av polis i samband med NMR:s demonstration i Göteborg i lördags har nu släppts. Men misstanken om våldsamt upplopp kvarstår mot samtliga personer.

– Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg.

Utredningen fortsätter nu med bland annat ytterligare förhör och sammanställning av filmmaterial.

– Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg.

Förutom misstankarna om våldsamt upplopp har det gjorts flera anmälningar om hets mot folkgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".