Tapas med rött kött och kapris på en träbricka.
Rött kött ska man äta lite av. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny metod visar risk för diabetes

Enklare att i framtiden upptäcka risken för diabetes
1:35 min

Att kosten är viktig för hälsan har man vetat länge. Men nu kan man se vad du har ätit genom att undersöka blodet och därmed förutspå risken för diabetes typ 2.

Ja, nu kan forskare vid Chalmers och Sahlgrenska akademin visa hur särskilda molekyler i blodet - så kallade kostbiomarkörer - kan kopplas till risken för kvinnor i 60 - årsåldern att få åldersdiabetes och i framtiden utveckla diabetes.

De kan även visa att Livsmedelsverkets kostrekommendationer håller än.

Rekommendationen lyder förenklat att man ska äta mindre av rött kött och mättat fett och istället satsa på fisk, fullkornsprodukter och vegetabiliska oljor.

Forskarna följde 600 64-åriga kvinnor i Göteborg i över fem år.                200 av dem hade i början av studien typ-2 diabetes, 200 hade förhöjd risk och 200 var friska.                                                                               

Med den nya metoden slipper man lita på att kvinnorna korrekt för dagbok över allt de ätit.

Istället kunde man objektivt bestämma effekterna av viktiga kostkomponenter på risken för sjukdomen.

I blodet kan man nämligen se flera olika kostbiomarkörer - exempelvis nedbrytningsprodukter av rött kött eller fisk. Man kunde också se skillnaden i kosten mellan kvinnor med eller utan typ-2 diabetes.

Kvinnor som använt vegetabiliska oljor hade exempelvis mer E-vitamin i blodet som minskar risken för typ två diabetes.
 
– Det var ett överraskande starkt samband mellan kosten och risken för typ-2 diabetes, säger docenten Alastair Ross vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers till P4 Göteborg. Att följa kostråden kan alltså förbygga typ-2 diabetes och förbättra hälsan, säger han.
 
– I framtiden kanske en läkare kan skicka iväg ditt blodprov för mätning av uppemot 30 kostbiomarkörer och ge individuella råd baserade på din kostmönster, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".