Räddningschef Anders Ekberg vid gamla röda räddningsfordon
Räddningschef Anders Ekberg vill ha bättre samordning Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Blåljuspersonal behöver öva terrorsamarbete

Räddningschef: Bråttom för ett attentat kan hända när som helst
1:30 min

Blåljusmyndigheterna måste bli bättre på att jobba tillsammans vid terrorhandlingar och andra våldsamheter.

Räddningstjänsterna i Storgöteborg och Storstockholm skrev för två år sedan till Mydigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nu är en nationell vägledning på väg.

Det är bråttom för ett attentat kan hända när som helst , resonerar räddningschefen i Storgöteborg Anders Ekberg. 

Terrorn har på senare år även kommit till Europa och Säpo säger att hotnivån även blir högre hos oss. Det var ju ett terrordåd i Stockholm i april. 

Det gör att blåljusmyndigheterna tillsammans måste förbereda sig för detta vi inte är vana vid. Det kan vara en hotfull miljö där vi ska kunna arbeta på ett tillräckligt säkert sätt, säger han.

Det gäller att ändra tankesätt och börja räkna med att omvärlden kan vara hotfull.

Att branden eller trafikolyckan man åker ut på kan visa sig vara något annat och kan utvecklas på sätt som man inte kan förutse. Terrordådet i Stockholm kom exempelvis in som en trafikolycka.

Då måste polis, räddningstjänst och sjukvården vara samspelta som i Oslo där man ändrat arbetssätt efter Breiviks terrordåd inne i Oslo och skjutningarna på Utöya.

Man jobbar mer parallellt för att spara tid och liv där polisen först går in och säkrar för att sedan räddningsjänst och ambulandspersonal kan ta hand om skadade. Under tiden fortsätter polisen för att hitta förövarna, säger Anders Ekberg.

– Vi behöver gemensam utbildning och övning för att klara detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".