ploishästar
Ridande poliser under demonstrationerna den 30 september. Foto: Simon Rissvik/SR

Polisen förbereder massiv insats under EU-toppmöte

"Lika stor insats som när Obama besökte Stockholm"
1:34 min

Efter helgens NMR-demonstration laddar polisen för nästa stora uppdrag. Den 17 november kommer EU:s stats- och regeringschefer till Göteborg.

Den 17 november samlas runt 180 stats- och regeringscheferarbetsmarknadens parter och andra nyckelaktörer från hela Europa i Göteborg för att diskutera rättvisa jobb och tillväxt. EU-toppmötet sker under tre timmar i Eriksbergshallen och enligt uppgifter till Sveriges radio kommer runt 3000 poliser att kommenderas till Göteborg under mötet.

Polisområdeschefen i Göteborg, Erik Nord, vill inte kommentera numerären men bekräftar att insatsen blir dubbelt så stor som den under nazistiska nordiska motståndsrörelsen demonstration i helgen som gick. Något som krävs för att garantera säkerheten, menar han. 

– Det är min bedömning att vi behöver vara det antalet som vi nu blir. Alla stats- och regeringschefer som kommer hit tar med en hotbild. När man koncentrerar dem på ett ställe så får man höja säkerheten avsevärt. Man kan också tänka sig att när alla ögon riktas mot Göteborg så kan det finnas en förhöjd hotbild för terrorattentat, säger han. 

Polismyndigheten står själva för kostnaden av höstens två stora insatser, något som enligt Erik Nord inte påverkar polisens övriga arbete nämnvärt. Istället är det arbetstimmarna som ger ringar på vattnet.

– Vi kan hantera det budgetmässigt. Men vi tappar väldigt mycket arbetstid när vi tar ut så mycket personal. Det innebär att det blir längre tider för utredningar och annat angeläget arbete, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".