Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polisbil framför hyreshus
Foto: Adam Ihse/TT

Socialtjänsten begick fel innan Gårdstensbranden

"Det finns en otydlig ansvarsfördelning"
0:57 min

Socialtjänsten i Angered begick flera allvarliga fel i sina kontakter med den kvinna och hennes tre barn som dog i samband med en lägenhetsbrand i Gårdsten i juli.

Det framgår i en utredning som nu lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Mia Sjödal, områdeschef inom individ- och familjeomsorgen i Angered, så handlar bristerna om att det varit för många socialsekreterare inblandade, det har varit för långa handläggningstider och man har inte haft kontakt med båda vårdnadshavarna till barnen på rätt sätt.

Det finns en otydlig ansvarsfördelning och samverkan mellan olika enheter.

– En annan brist är det att vi måste se över våra rutiner vad gäller att ha kontakt med båda vårdnadshavarna om det är en familj som har barn, säger Mia Sjödal och fortsätter:
 
– Man måste ha ett helhetsperspektiv på människans eller familjens liv och vad de beskriver och då får man ställa bra följdfrågor för att få en bra bild som möjligt.

I rapporten framkommer fler allvarliga brister. Bland annat har socialtjänstens personal haft skilda uppfattningar om hur ärendet med familjen har skötts. Personalen på socialtjänsten har inte heller gjort större ansträngningar att komma i kontakt med vissa familjemedlemmar, trots att de var ett ärende inom förvaltningen och trots att man borde.

Det var på torsdagsmorgonen den 20 juli som polis och räddningstjänst larmades till den rökfyllda lägenheten i Gårdsten. Där hittade man den döda kvinnan och ett dött barn. Två andra barn levde fortfarande men dog senare på väg till sjukhus och på sjukhuset.

Samtliga hade skador på sina kroppar som fick polisen att misstänka brott och en 51-årig man häktades kort därefter. Men bara några dagar senare försattes mannen på fri fot efter att en preliminär obduktionsrapport visat att skadorna sannolikt hade orsakats av kvinnan själv.

Familjen hade skulder till kronofogden, hade inte betalat hyran på mycket länge och skulle vräkas samma morgon som de dog. Familjen hade även haft en långt gående kontakt med socialtjänsten.

Utredningen konstarar också att det vräkningsförebyggande arbetet i Angered inte fungerar. Sammantaget har familjens hjälp- och stödbehov inte uppmärsammats eller utretts tillräckligt, vilket är ett allvarligt missförhållande, skriver utredaren.

Polisens utredning är ännu inte klar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".