Wiwi-Anne Johansson (V) i riksdagen.Foto: Christine Olsson/Scanpix.
Wiwi-Anne Johansson (V). Arkivbild. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Wiwi-Anne Johansson lämnar Vänsterpartiet

Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V) lämnar riksdagsgruppen - och Vänsterpartiet. Avhoppet sker som en protest mot Jonas Sjöstedt och partiledningen.

– Det handlar inte om mig som person. Det handlar om hur man jobbar med politik och hur man använder härskartekniker, om hur det är toppstyrt - att folk inte ska få säga någonting. Det är inte mig personligen som någon har varit dum mot, säger Wiwi-Anne Johansson till TT.

I ett brev som hon skickat till sina partikamrater skriver hon att orsaken till avhoppet "beror enbart på att jag inte trivs i gruppen med den toppstyrning som utvecklats över tid. Att vi saknar strukturerade arbetsformer, att ledamotsstödet efter omorganisationen har utarmats, att härskartekniker som osynliggörande och liknande har fritt spelrum", rapporterar Aftonbladet.

Hon understryker att hennes avhopp har att göra med politik och synen på hur man kan hantera hedersvåld.

– Där tycker jag inte att ledningen är vuxen sin uppgift, att reda upp det. Man gör saker värre eller tittar åt ett annat håll. Det finns de som tycker som jag, men som inte säger något. Jag vill inte vara i en sådan miljö.

Wiwi-Anne Johansson säger till TT att hon upplever ett "ändrat ledarskap", något som hon tycker har accelererat under den nuvarande mandatperioden.

Hon har också bestämt sig för att lämna Vänsterpartiet och hon säger att hon har pratat med Jonas Sjöstedt.

– Ett parti med den ideologi som Vänsterpartiet har tycker jag måste vara större än att utveckla den typen av ledarskap, säger hon.

Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby säger att hon inte känner igen Wiwi-Anne Johanssons beskrivning av miljön och stämningen i gruppen.

– Jag har inte samma bild av hur arbetet i riksdagen fungerar. Det här med härskartekniker är inget som har lyfts och det är inget som hon har pratat med mig om. Det är självklart att vi inte ska ha det. Hon säger att vi inte har ett strukturerat arbetssätt, men det uppfattar jag att vi har, säger hon till TT och fortsätter:

– Riksdagsledamöterna har möjlighet till att styra politiken inom sitt område. Goda möjligheter till att påverka har allihop. Så jag har lite svårt att se att det är så.

Johansson har suttit i riksdagen sedan 2006, och har bland annat varit ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Hon är invald för Västra Götalands västra valkrets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".