Skylt med Konkurrensverket och en hand framför som pekar.
Arkivbild. Foto: Claus Gertsen /TT

Regionen krävs på böter

Konkurrensverket går till förvaltningsrätten i Göteborg med kravet att Västra Götalandsregionen döms att betala 1 150 000 kronor i upphandlingsböter.

Kravet kommer efter att regionen bröt mot upphandlingsreglerna när avtal om mödravård förlängdes utan att upphandlingarna annonserades och konkurrensutsattes.

Vid ett flertal tillfällen har regionen förlängt avtal med en leverantör av mödravård i Tjörn och Stenungsund - utan att någon ny annonsering gjordes. Enligt Konkurrensverket är det en otillåten direktupphandling.

"Om upphandlingar sker utan konkurrensutsättning och annonsering finns risken att det är en leverantör som inte ger bäst kvalitet och bästa pris som tar hem affären. De som förlorar på detta är skattebetalarna", säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Det aktuella avtalet hade löpt ut, men trots det har det förlängts flera gånger utan ny annonsering - och dessutom efter att regionens jurister avrått en förlängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".