Kammarkollegiet port
Foto: Kammarkollegiet

Kammarkollegiet kritiska till outbildade tolkar

"Det är en stor fara för rättsäkerheten"
1:30 min

Det stora behovet av tolkning har medfört att många outbildade tolkar används av myndigheter och kommuner. Och på Kammarkollegiet är man mycket kritisk till detta.

Under de senaste dagarna har P4 Göteborg rapporterat om situationen med outbildade tolkar och vilken inverkan detta får.

Kammarkollegiet är den myndighet som auktoriserar och registrerar tolkar och där är man mycket kritisk till att outbildade tolkar används.

– Jag tycker det är en katastrof, säger Ivett G Larsson som är expert på auktorisationsfrågor på Kammarkollegiet.

– Det är en stor fara för rättssäkerheten och för patientsäkerheten när tolkar utan dokumenterade kvalifikationer, det vill säga utan auktorisation eller ens ett utbildningsbevis anlitas av myndigheterna, säger Ivett G Larsson och fortsätter:

Det går inte att garantera att de uppdrag som utförs av okvalificerade tolkar är korrekt utförda.

– Det har oerhörda konsekvenser för den person som sitter där, i ett myndighetssamtal, på vårdcentralen eller i domstolen.

Idag finns det inga tvingande regler för de myndigheter som använder tolk.
Bara i rättegångsbalken sägs det att auktoriserad tolk ska användas i rätten om det är möjligt.

Ivett G Larsson vill se en generell skärpning av kraven.

– Man ska ställa krav på att tolkanvändarna i första hand använder sig av tolkar som är kvalificerade. Och de tolkar som är kvalificerade i Sverige idag är de som är auktoriserade eller de som genomgått en tolkutbildning inom folkbildningen eller inom högskola.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".