ett par händer skriver på ett tangentbord.
Foto: Lise Åserud / TT
GÖTEBORG

Risk för att hemliga uppgifter sprids - IT-projekt stoppas

Tod Karlsson(S): Kan vara beredskapsplaner och personlig information
1:26 min

Göteborgs kommun stoppar ett nytt IT-projekt som riskerar att läcka hemlig information till det amerikanska IT-bolaget Microsoft.

Sedan i våras har Göteborgs kommun i flera steg installerat IT-systemet office 365 från Microsoft. Ett nytt system som hittills drygt 23000 anställda fått.

I ett sista steg för att installera det nya systemet för ytterligare 20 000 anställda har en ny säkerhetsanalys genomförts, den visar att anställda på Microsoft skulle kunna ta del av hemlig information som inkommer till kommunen.

– Det kan vara handlings- och beredskapsplaner, men också personliga uppgifter, säger Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden för intraservice med ansvar för kommunens IT-frågor. 

Som tidningen Etcetera var först med att rapportera så avbryts nu de sista installationerna och de som redan fått systemet installerat på sin dator får använda sig av det gamla.

Tord Karlsson (S) säger att Office 365 systemet är nästintill standard i de flesta svenska kommunerna och att Göteborg är först med att lyfta den eventuella säkerhetsrisken.

För att garantera att det nya systemet, ur ett juridiskt perspektiv, är helt säkert så ska Göteborg som första svenska kommun förhandla med IT-jätten Microsoft. 

– På tisdag träffar våra juridiska representanter Microsofts juridiska avdelning för Europa, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".