Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Calle Waller, Prostatacancerförbundet och överläkaren i urologi Ali Khatami på urologidagarna i Göteborg.
Calle Waller, Prostatacancerförbundet och överläkaren i urologi Ali Khatami på urologidagarna i Göteborg. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Sahlgrenska får ett centrum för prostatacancer

"Det ska vara ett nav"
4:00 min

All utredning och behandling av män med prostatacancer ska samlas till ett och samma ställe - ett prostatacancercentrum på Sahlgrenska.

Där ska männen med prostatacancer kunna träffa all möjlig expertis. Planerna är långt ifrån klara men tanken är att Prostatacancercentrum ska öppna i början av nästa år säger överläkaren i urologi, Ali Khatami som utrett bildningen av centrumet.

P4 Göteborg träffar honom på urologidagarna i Göteborg.

– Vi hoppas på Sahlgrenska kunna vara delaktiga i hela processen. Från misstanke om prostatacancer till bot och rehabilitering eller -om det inte går - till palliativ behandling (vård i livets slutskede).

Redan nu samarbetar urologer och onkologer (cancerläkare) på Urologmottagningen men där ska även finnas kuratorer, sexologer och uroteaputer och kanske psykolog. Där ska man kunna ge förutsättningar till bättre forskning och ny behandling

Själva prostataoperationen utförs förstås på annan plats på sjukhuset, liksom strålningsbehandlingen, men i princip allt annat som rör sjukdomen ska tas omhand på ett och samma ställe är det tänkt.

Detta är något som Prostatatcancerförbundet länge önskat.

– Det tycker vi är väldigt bra, säger Calle Waller som  ordföranden i förbundets forskningsråd. Han fortsätter:

Prostatacancervården är splittrad på många olika enheter och ingenstans har man samlat hela kompetensen.

– Man börjar se patienten som en person som ska gå igenom det här och inte behöva flytta runt mellan olika kliniker.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och cirka 10 000 män insjuknar årligen. Sedan några år tillbaka ingår prostatacancer tillsammans med ett 20-tal andra cancerdiagnoser i så kallade standardiserade vårdförlopp där hjälpen ges i olika förutbestämda steg och inom viss tid.

Calle Waller är kritisk mot att det gått trögt med det standardiserade vårdförloppet som förutser maximalt 60 dagars väntan för behandling som operation. Den tiden är nu mellan 150 och 170 dagar. Han tror att tiderna kommer gå ner med ett prostatacancercentrum.

– Prostatacancercentrum ska vara ett nav och det ska räcka för patienten att hålla reda på ett enda nummer. Det kan han slå när han behöver hjälp, säger Ali Khatami.

Han hoppas att centrumet kan öppna i januari även om det inte är klart än med alla tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".