Varvsepoken lämnade färggiftet TBT runt om på älvbotten.
Varvsepoken lämnade färggiftet TBT runt om på älvbotten. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Gifter kan bli kvar på älvbotten

Anna Ledin Miljöförvaltningen: Förvånande resultat
1:23 min

Miljögiftet TBT som ligger på Göta Älvbotten utanför gamla Cityvarvet och som kommer från numera förbjudna tillsatser i båtfärger - behöver inte saneras bort enligt en ny undersökning.

Det konstaterar den tredje undersökningen av älvbotten som är beställd och betald av ett av de tre företag, Volvo Group, som ska stå för saneringskostnaden enligt miljölagstiftningen - om det nu behöver saneras. Tidigare undersökningar har pekat på saneringskostnader på hundratals miljoner kronor.

Anna Ledin är chef i Göteborgs kommuns Miljöförvaltning:

– Den här rapporten som ju är en preliminär rapport, den säger att det faktiskt nog inte skulle behövas så stora åtgärder som man tidigare trott.

Hon fortsätter:

– Man visar med den här rapporten att sedimenten rör sig väldigt lite, att det snarare kommer att rena sediment och lägger sig ovanpå förorenade sedimenten och att de förorenade sedimenten just nu ligger ganska stilla.

Det är ganska få mätningar som gjorts och man har i princip räknat med att bara älvsnabben trafikerar området, enligt Anna Ledin.

Tidigare undersökning har pekat på saneringskostnader på kanske 300 miljoner kronor, men inte denna undersökning beställd och betald av Volvo Group, som tillsammans med Celsius alltså gamla Svenska Varv och det holländska bolaget Damen Shipyard som drev varvet senast ska betala för en eventuell sanering:

– Det får ju stå för deras konsulter och för Volvo och det är därför vi ställer de här frågorna; hur stora är osäkerheterna? ni måste ta med realistiska scenarior för framtiden!

– För visst är det ganska förvånade resultat att man landar i det här!

Joakim Kenndahl från Volvogruppens pressavdelning säger till P4 Göteborg att de olika parterna jobbar vidare för att hitta en gemensam lösning i TBT-frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".