De förskolorna som har fått ta del av statsbidraget ska rekrytera ny personal. Foto: Josipa Kesic
De förskolorna som har fått ta del av statsbidraget ska rekrytera ny personal. Foto: Josipa Kesic

Nu blir det mindre grupper i förskolan

Områdeschef: Oerhört viktigt i utsatta områden.
1:44 min

Nu ska Göteborgs förskolegrupper bli mindre efter att staden fått nästan 100 miljoner i statsbidrag för detta ändamål.

Stadsdelen Västra Hisingen har fått mest pengar och i vissa förskolor är arbetet redan i full gång. På exempelvis Långströmsgatans förskola ser personalen redan en förändring med bättre miljö för barnen.

– Jag ser en stor skillnad. Det blir mycket lugnare och barnen får lättare att vara delaktiga, säger Kerstin Thulin som är förskolechef.

Från och med nu i höst kommer förskolan ha ytterligare två anställda för att kunna dela upp barnen i mindre grupper. Västra Hisingen har fått 16 miljoner i statsbidrag för minskade barngrupper och hela staden har fått drygt 98 miljoner kronor. Man har fått söka pengar för varje förskola och vissa har inte fått några pengar alls men i Biskopsgården har alla förskolorna fått bidraget.

– Det här betyder en hel del för barnen som har särskilda behov och för de som finns i socioekonomiskt utsatta områden, Eva-Lill Thorsson områdeschef för förskolan i Västra Hisingen. 

Att hitta personal att anställa har visat sig vara väldigt problematiskt och det innebär att man får ta in outbildad personal säger Eva-Lill Thorsson.

– Jag tycker att det är väldigt problematiskt att outbildad personal jobbar på förskolorna, de förstår exempelvis inte själva uppdraget, säger Thorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".