Människor väntar utanför den avspärrade flygplatsen.
Foto: Adam Ihse/TT

Det var mat och inte bomber

Polischef: Apparaterna är väldigt känsliga
1:16 min

Den man i 20-årsåldern som greps igår på Landvetter efter att säkerhetskontrollen gett utslag för ett misstänkt farligt föremål har nu släppts, för det var mat och inget explosivt ämne.

Åklagaren har i eftermiddag klockan 14.05 hävt anhållandet av den misstänkte. Det föreligger inte längre sannolika skäl för brottsmisstanken, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott.

– Det var matvaror i sådan mängd att det inte fick tas med. Det plockades ur och kördes i flygplatsens indikatorer som signalerade att det skulle vara explosivt, säger Erik Nord polischef i storgöteborg. 

Misstänkta föremål
Mannen som greps på Landvetter igår fick med sig misstänkta ämnen in på polishuset som delvis utrymdes. 

– I hans tillhörigheter fanns någonting som man reagerade på, säger Peter Adlersson polisens presstalesperson till P4 Göteborg.

De misstänkta föremålen ska inte ha gett utslag i säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats utan upptäcktes först i polishuset.
Händelsen ledde till att delar av polishuset i Göteborg evakuerades igår kväll i väntan på bombgruppen.

Mannen som är i 20-årsåldern och hemmahörande i Tyskland var på väg till ett annat EU-land när upptäckten säkerhetskontrollens instrument indikerade på ett farligt föremål. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".