Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup.
Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup. Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio, Anders Wejrot/TT

Gothia Cup till Abu Dhabi

1:07 min

En kinesisk upplaga finns redan. Nu exporteras ungdomsturneringen Gothia Cup även till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, skriver Göteborgs-Posten.

Tanken är att första upplagan av fotbollsturneringen där ska arrangeras under 2019.

– Vi får en plats att marknadsföra vår orginalturnering, alltså Göteborgsturneringen. Det är det som är syftet snarare än att tjäna några pengar, säger Dennis Andersson, klubbdirektör i Häcken och generalsekreterare på Gothia Cup till P4 Göteborg.

Dennis Andersson är medveten om att ett samarbete med Förenade Arabemiraten kan ses som ett kontroversiellt val bland annat på grund av landets stora klyftor och diskriminering av kvinnor. Men han poängterar att cupen ska vara öppen för alla som vill vara med.

– Man kan hantera det på olika sätt. Man kan bojkotta och införa sanktioner, men vi tror inte att det är lösningen. Vi tror att det är genom att finnas där på plats som man kan påvisa att det finns andra möjligheter, säger han till GP och fortsätter: 

– Det är inget snack om att alla ska få vara ned. Det ska vara både tjejer och killar och hela världen ska vara välkommen. Det är ett krav.

I årets Gothia Cup i Göteborg deltog över 1 700 lag från drygt 80 olika nationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista