Kvinna med mikrofon
Annika Hirvonen Falk, MP:s rättspolitiska talesperson vill skärpa straffen för hot mot journalister. Foto: Christine Olsson/TT

MP: Hot mot journalister bör ge skärpt straff

Annika Hirvonen Falk(Mp): Drabbar inte bara den enskilda personen
1:37 min

Straffet vid hot mot journalister borde skärpas. Det menar Miljöpartiet som lyfter frågan vid veckans blocköverskridande samtal.

Frågan har aktualiserats efter den senaste tidens demonstrationer arrangerade av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Där fick både politiker och journalister utstå hot.

Nu föreslår Miljöpartiet att straffet vid hot mot journalister ses över. Annika Hirvonen Falk är partiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet:

– Vi vill att en särskild straffskärpningsgrund ska införas för hot våld och trakasserier mot journalister, säger Annika Hirvonen Falk.

Varför?

– Vi ser att journalister avstår från att granska vissa fenomen eller personer av rädsla för att utsättas av hot eller trakasserier, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in till blocköverskridande samtal om demokrati, inför det vill flera ministrar bland annat att det ses över hur hetslagstiftningen tillämpas.

Hot mot journalister är ett hot mot demokratin menar Miljöpartiet och pekar på en undersökning vid Göteborgs universitet där det framgår att journalister väljer att avstå från att bevaka händelser på grund av risk för hot.

Varför ska det göras skillnad på en journalist och en gammal tant?

– När journalister hotas drabbas det inte bara den enskilda personen utan det drabbar i förlängningen demokratin och det fria mediet, säger Annika Hirvonen Falk. 

Sedan tidigare pågår en utredning kring politiker med en liknande frågeställning och Liberalernas riksdagsledamöter Birgitta Ohlsson och Mathias Sundin har tidigare lyft frågan om att de vill se en straffskärpning vid våld, hot och trakasserier mot förtroendevalda, journalister och opinionsbildare.

– Det pågår en utredning och jag förväntar mig att det kommer presenteras ett förslag inom kort. Det är väldigt viktigt att förtroendevalda, men också journalister som verkar i det demokratiska samhället kan göra det utan rädsla för att utsättas för hot och hat, säger Annika Hirvonen Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".